fithtquest.pl fithtquest.pl

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Twój mózg zabija twój rozwój w bjj
PostWysłany: Wto Lip 20, 2010 2:57 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Sob Lis 08, 2008 4:49 pm
Miejscowość: Tychy
Image

Artykuł pochodzi z jednego z najlepszych portali o sportach chwytanych w Polsce grapplerinfo.pl

"Poniżej przedstawiam ciekawy artykuł, który traktuje o tym co jest ważne w jiu jitsu czyli powtórzenia jednej pozycji/techniki. Autor daje rady jak sprawić, aby monotonne powtarzanie nie nudziło się, a osięgnięcie wyższego poziomu było choć trochę łatwiejsze.

Kilka lat temu oglądałem film o bjj, który kompletnie rozłożył mnie na łopatki.
Na tym filmie Royler Gracie sparował z jednym ze swoich uczniów. Po około dwóch mintach walki powiedział „dobra, za 20 sekund poddam cię duszeniem”. Po czym zaczął odliczać od 20 w dół i na koniec poddał swojego ucznia duszeniem.
Patrząc mu prosto w oczy Royler powiedział, że jeśli chcesz być „nie do zatrzymania” musisz zostać czarnym pasem JEDNEJ pozycji. Żeby być wielkim musisz być mistrzem w tej jednej technice.
To stwierdzenie niesie za sobą wielką moc. Wiedząc to można zacząć trenować, jednak złe wieści są takie, że twój mózg robi coś co nie pozwala ci stać się mistrzem w tej jednej technice, jednej pozycji.
Jeśli jednak zrozumiesz to co chcę ci przekazać, będziesz w stanie zostać, jak to ujął mistrz Royler Gracie – „nie do zatrzymania”.
A oto co kryje się za tym sekretem. Właśnie skończyłem czytać książkę „What Makes You Tick”, która mówi o tym jak funkcjonuje mózg. W naszym przypadku, podstawy do jakich sprowadza się wiedza zawarta w tej książce to: jeśli chcesz zostać mistrzem tej jednej techniki (np. balachy) musisz wyrobić w swoim umyśle tzw. ‘łańcuch behawiorystyczny” (ang. behavior chain). Aby tego dokonać musisz najpierw nauczyć się danej techniki, potem ćwiczyć ją tak długo aż stanie się twoją drugą naturą.
Lloyd Irvin (czarny pas w Maryland) mówi, że aby w mistrzowskim stopniu opanować jedną technikę/rpozycję potrzeba około 2.500 powtórzen. Problem polega na tym, żę większość ludzi znudzi się robieniem ciągle tej samej techniki i zanim wykonają 2.500 powtórzeń przestaną ją robić. Twój mózg NIE ZNOSI metody, która jest najskuteczniejsza – tysiące powtórzeń.
Jakie jest zatem rozwiązanie? Nazywa się to „różnorodne dojścia do techniki” (kolejny koncept, którego nauczyłem sę od Lloyda Irwina).
Oto jak to działa:

1. Najpierw wybierz technikę/pozycję która chciałbyś opanować (nie ma znaczenia jaka to jest technika tak dlługo jak zdecydujesz się na ćwiczenie jej przez przynajmniej miesiąc).

2. Następnie wymyśl 3 dojścia do tej techniki. Weźmy dla przykładu trójkąt nogami. Trzy dojścia mogą być takie:

* Zamknięta garda: kontrola rękawa i kołnierza, zepchnij jedną ręke i załóż trójkąt.
* Otwarta garda ze stopami na biodrach: kontrola rękawa dwoma rękami, podniesienie bioder do trójkąta.
* Garda pajęcza ze stopami na bicepsach: jedną nogę załóż na bark i załóż trójkąt.

3. Ćwicz każde z tych dojść przez conajmniej tydzień. Po tygodniu będziesz pewnie dość mocno znudzony jednym z nich. Zamiast po tygodniu próbować czegoś innego, zacznij ćwiczyć następne dojście przez kolejny tydzień. To pozwoli twojemu umysłowi nie być znudzonym a tobie wyćwiczyć daną pozycję na tyle by być „nie do zatrzymania”.

Więcej artykułów i rzeczy związanych z BJJ dostępnych jest na stronie www.bjjmemoir.com"

"- Pamiętaj iż zło nie zawsze tryumfuje.
- Gdyż zwycięża dobro? - usłyszałem drwinę w jej głosie.
- Nie moja droga. - dobro wygrywa tylko wtedy, kiedy ma szczęście, by służyły mu takie skurw***** jak ja."

Temat postu: Re: Twój mózg zabija twój rozwój w bjj
PostWysłany: Wto Lip 27, 2010 1:00 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Lip 07, 2009 11:24 am
Miejscowość: Tychy
Bardzo interesujące. ;)
W sumie ma sens, ale Andrut sam zauważysz, że jak w klubie chcesz porobić z kimś tylko jedną rzecz to szybko się nudzi i "może coś innego, może jakieś inne przejście, technika".
2500 powtórzeń... miazga. Ale to nie jest jakaś nowość. Sam Bruce Lee mówił, "nie obawiam się kogoś kto trenował 10 tys kopnięć, obawiam się kogoś kto trenował 10 tys razy jedno kopnięcie".
Komu się chce tyle trenować jedną rzecz ? No raczej niewielu osobom.
Komu się chce być najlepszym ? Tu niewiele osób raczej odmówi :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość